BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 juni 2009 @ 15:39 door | 5 reacties

Alleen maar oog voor jongeren?

oudereLaatst werd ons in een blogreactie voor ogen gehouden dat de bibliotheek een blinde vlek heeft: een sterke focus op jongeren en geen oog voor ouderen. Is dat werkelijk zo?

Zo’n opmerking werkt flink door! Want ons Strategisch Beleidsplan 2009-2012 kreeg niet voor niets de titel ‘Voor alle Vlissingers’ mee. De bibliotheek wil voor iedereen ‘wegwijzer’ in de wanordelijke wereld van kennis, recreatie en informatie zijn. Is het dan echt zo dat we te veel aandacht hebben voor de jeugd en ouderen verontachtzamen? Ik denk het niet!

Mobiele voorziening
Toegegeven, Bibliotheek Vlissingen ging met haar dienstverlening met de bibliobus op acht standplaatsen in Vlissingen erg ver. Als enig stedelijk gebied in Zeeland bracht zij de mobiele voorziening tot in de verschillende wijken, tot in het Middengebied toe: enkele honderden meters verwijderd van de centrale bibliotheek. Geen enkele stad in Zeeland had de afgelopen dertig jaar zo’n aanbod! Ook niet in Terneuzen, een langgerekte stad waar het vanuit ‘zuid’ echt ver fietsen is naar de centrale in het centrum. Met een dergelijke service liet Bibliotheek Vlissingen blijken er voor iedereen te zijn.

Maar wat nu? Met het vertrek van de bibliobus biedt de bibliotheek in Ter Reede een prachtige bibliotheekvoorziening met duizenden boeken voor alle belangstellenden uit de wijk. Met het ‘Open Hof’ en ‘Het Majoraat’ zijn we in gesprek om ook voor Paauwenburg een vergelijkbaar filiaal te openen. Daarover binnenkort meer.

Boeken aan huis
Voor lezers, die echt slecht ter been zijn, bezorgen we boeken thuis. Die groep klanten is momenteel bijna even groot als de volwassen lenersgroep op de bibliobus. Daarnaast is er een gelegenheidsservice om boeken aan huis te brengen als een bezoek aan de bibliotheek echt even niet mogelijk is. Kortom: we willen het iedereen naar de zin maken en blijven dat doen.

Beleidskeuzes maken is en blijft lastig. De bibliotheek ontwikkelt zich sterk en doet dat al jaren met een gelijkblijvend budget. Dat willen we volhouden, want alleen door steeds te veranderen kunnen we ook in de toekomst een moderne bibliotheek blijven. Wat dacht u bijvoorbeeld van een heel ander dilemma?

BeBoeken
Afgelopen weekend adverteerde de libris-boekhandelgroep voluit met een reader voor het elektronische boek. Met het zogenaamde BeBoek kunt u op een aangename wijze digitale teksten lezen. Op de website van deze groep, www.libris.nl, zijn verschillende elektronische boeken te downloaden. Een bescheiden, maar modern aanbod: Grunberg, Zwagerman en Enquist bijvoorbeeld.

De bibliotheek staat dan voor de vraag of dergelijke media ook aangeboden moeten worden in het uitleenassortiment. De ene groep klanten roept van niet. Elektronische boeken zouden de doodsteek worden voor het traditionele boek. Dat mag niet gestimuleerd worden. Anderen vinden het vanzelfsprekend dat dergelijke downloadbare boeken straks geleend kunnen worden, want het is immers de boekvorm van de toekomst. Wat vindt u daarvan?

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden

Reageren

5 thoughts on “Alleen maar oog voor jongeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA