BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 juni 2009 @ 08:09 door | 2 reacties

Last van stress? Lees een boek!

boek-lezen1‘Zes minuten lezen kan het stressniveau al met 68 procent verlagen. Niet voor niets is een boek lezen een van de beste manieren om te onthaasten.’ Dit meldt het Britse tijdschrift Marie Claire.

Blij
Kijk, van zo’n bericht word ik nou helemaal blij! Want natuurlijk wisten wij dit al lang, maar een onderzoek aan de Universiteit van Sussex heeft het nu ook wetenschappelijk bewezen.

NU.nl verdiepte zich verder in het onderzoek: “Wetenschappers gaan ervan uit dat dit effect bereikt wordt omdat bij lezen enige concentratie vereist is. Wanneer de aandacht nodig is bij het lezen, is er immers even geen aandacht voor andere zaken.

De afleiding die de lezer ervaart door in zich in een andere, literaire wereld te begeven zou niet alleen een rustiger gevoel in het hoofd geven, maar eveneens een positief effect hebben op spanningen in spieren en in het hart.

Escapisme
Onderzoeker David Lewis, die de tests deed, ziet het nut van een goed boek wel in. “Jezelf verliezen in een boek is de ultieme relaxmethode. Dit is vooral belangrijk in deze onzekere economische tijden, omdat we nu allemaal wel eens verlangen naar escapisme.””

Uit het onderzoek blijkt dat lezen in een poging de gemoederen te bedaren, zelfs beter werkt dan luisteren naar muziek (61 procent), het maken van een wandeling (42 procent) of uitrusten met een kop thee (54 procent).

Ik vraag me overigens wel af wat het oplevert als je tijdens het lezen een kop thee drinkt èn naar muziek luistert…

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Last van stress? Lees een boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA