BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

8 juni 2009 @ 08:00 door | 8 reacties

RSS (Really Simple Syndication)

rss-logo“RSS, wat is dat nu weer?” zullen de meeste van u zich afvragen. RSS is een handig hulpmiddel waarmee u zich op de nieuwste berichten van een website kan abonneren. Zodra er bijvoorbeeld bij Bibliotheek Vlissingen nieuwe boeken op de site zijn geplaatst, krijgt u hiervan direct een seintje. U heeft hier enkel een (meestal gratis) RSS-lezer voor nodig.

Hoe kom ik aan een RSS-lezer?
Wanneer u Internet Explorer 7 of hoger heeft, heeft u al de beschikking over een ingebouwde RSS-lezer. Anders kunt u er één aanmaken, bijvoorbeeld bij Google Reader of via Bloglines.
Hierbij kunt u zelf aangeven van welke informatie op een website u geïnformeerd wilt worden. De website moet natuurlijk wel de functie hebben om leners te laten abonneren op nieuwe berichten (feeds).

Hoe weet ik of mijn favoriete website een RSS-feed heeft?
RSS-feeds zijn over het algemeen te herkennen aan de aanwezigheid van een oranje symbooltje met daarin de witte letters XML of een blauw blokje met de tekst RDF. Wanneer u op één van deze blokjes klikt komt u een op een website terecht met de nieuwste berichten van de site. Het internetadres van deze site kunt u kopiëren en plakken in de RSS-lezer.

Wat heb ik eraan?
Wanneer u snel op de hoogte wilt komen van het actuele aanbod in uw interessegebied op het internet en geen tijd heeft om al deze websites regelmatig na te lopen op updates, is het een handig hulpmiddel. U opent de site met uw RSS-abonnementen en u ziet in één oogopslag of er nieuwe berichten zijn geplaatst. Dit bespaart u veel surf- en zoektijd.

Heeft de website van de bibliotheek ook RSS?
Ja, u kunt zich zelfs abonneren op verschillende feeds:

En natuurlijk kunt u ook via een RSS-abonnement op de hoogte blijven van de nieuwste berichten in dit weblog.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

8 thoughts on “RSS (Really Simple Syndication)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA