BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 juli 2009 @ 07:11 door | 2 reacties

Boeken vinden?

iconen“Waarom staan de romans bij jullie zo raar in de kast?”. Dit is een veel voorkomende vraag van mensen die niet standaard bij onze bibliotheek hun boeken komen lenen.

Dan zoekt men bijvoorbeeld gezocht naar boeken van de schrijfster Virginia Andrews en blijken alle boeken bij de familieromans reeds gelezen. Virginia heeft natuurlijk meer geschreven dan de 29 familieromans, die bij ons in de kast staan. Er staan ook nog boeken van deze auteur in de romantische boekenkast, de historische boekenkast en zelfs bij de thrillers.

Waarom op zoveel verschillende plaatsen?
Wij hebben er bij onze bibliotheek voor gekozen om de boeken op genre en in dat genre op achternaam, van de schrijver, in de kast te plaatsen. Dit omdat er in de periode dat we de boeken nog helemaal alfabetisch in de kast hadden staan, dit erg rommelig overkwam en we er achter kwamen dat mensen toch liever iets van een bepaalde genre dan van een bepaalde schrijver lezen.

Maar hoe weet ik dan waar ik zijn moet?
Wilt u echt alleen boeken van een bepaalde schrijver lezen, dan kunt u altijd in de catalogus zoeken op auteur. Bent u niet bekend met zoeken in de catalogus, dan staan onze medewerkers altijd voor u klaar om u te helpen en de weg naar de juiste kast te wijzen.

Waarvoor staan de afbeeldingen?
Op de meeste rugkanten van romans zitten stickers met een afbeelding waaraan u kunt zien bij welk genre een boek hoort. Op de site van de Openbare Bibliotheek Den Haag is een overzicht gemaakt van de genre aanduidingen.

Dus…
Zoekt u boeken van de schrijfster Danielle Steel, dan kunt u terecht bij de romantische boeken en de familieromans. Voor Maeve Binchy kijkt u bij de romantische boeken, de psychologische en de algemene romans.
Anna Enquist is weer een verhaal apart zij heeft namelijk ook gedichten geschreven en is dus ook bij de poëziekast te vinden. Net als Maarten ’t Hart, hij heeft behalve psychologische, historische en algemene romans ook een boek over bijbelse verhalen geschreven (staat bij 230.7) en een boek over Mozart (staat in Kamer 11 bij 784.5).

Kamer 11?
In een volgend bericht zal ik uitleggen wat Kamer 11 betekend. Wordt dus vervolgd…..

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Boeken vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA