BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 juli 2009 @ 07:42 door | 6 reacties

De genoegens van een alternatieve browser

firefox-addon-web-designersIk las het onlangs al ergens: steeds meer mensen stappen over op Firefox.

Ook uit de statistieken van dit blog blijkt dat Firefox aan een inhaalslag bezig is. De helft van ons publiek gebruikt nog Internet Explorer, de andere helft geeft –net als ik- de voorkeur aan Firefox.

Er zijn natuurlijk nog veel meer browservarianten: Opera, Chrome, Netscape en Safari bijvoorbeeld, om er maar een paar te noemen. En allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen.

Add-ons
Wat mij vooral zo bevalt aan Firefox is de mogelijkheid om die browser naar mijn eigen persoonlijke behoefte uit te breiden met alle mogelijke ´add-ons´ (letterlijk ‘toevoegingen’)  die het surfgenoegen aanzienlijk vergroten c.q. vergemakkelijken.
De lijst met mogelijke add-ons is eindeloos. Ik heb er daarvan slechts een tiental geïnstalleerd, maar die zou ik beslist niet meer willen missen. Drie persoonlijke favorieten wil ik u graag tippen.

Weg met wachtwoordenlijstjes
Nog niet zo lang geleden beschikte ik over een lijstje met alle wachtwoorden van sites waar ik privé en ambtshalve regelmatig op moest inloggen. De add-on LastPass Password Manager maakt zo’n lijstje overbodig. LastPass maakt het mogelijk uw login en wachtwoord combinaties op te slaan, zodat u voortaan automatisch inlogt op de websites van uw keuze.

Pc-synchronisatie
Ook erg handig: Xmarks is een add-on die het mogelijk maakt de Favorieten (of zoals ze in Firefox heten: Bladwijzers) tussen meerdere pc’s te synchroniseren. Voeg ik bijvoorbeeld op mijn werk een website als favoriet toe, dan wordt deze via Xmarks ook automatisch op mijn thuiscomputer toegevoegd.

3D foto-album
Als laatste tip een fraaie add-on voor mensen die regelmatig foto’s zoeken of bekijken. Cooliris presenteert alle beeldmateriaal op uw pc of op internet als een driedimensionaal foto-album waar u met uw muis doorheen kunt bladeren of op in kunt zoomen. Mooi, leuk & handig.

Het enige nadeel is dat Firefox –zeker met een aantal geïnstalleerde add-ons- trager opstart dan IE, dat al standaard in Windows zit ingebakken. De oplossing voor veelsurfers is dan ook om je Firefox browser niet af te sluiten en wanneer de pc niet wordt gebruikt deze in de slaapstand te parkeren.

(Met dank aan Bea, Firefox ambassadrice van de Wisseltheek)

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden ,

Reageren

6 thoughts on “De genoegens van een alternatieve browser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA