BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

8 september 2009 @ 07:53 door | 3 reacties

Digitale enquête

onderzoek_tcm44-77319Als afdeling onderzoek en statistiek van de Vlissingse bieb krijgen wij verzoeken in diverse vormen en maten. Zowel statistisch als ook onderzoekstechnisch. In bibliotheekland zijn de meest gebruikelijke onderzoeken een Klanttevredenheidsonderzoek (KTO) en een Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Beide onderzoeken tellen mee ook voor de certificering.
Het MTO wordt de laatste jaren zonder uitzondering digitaal afgenomen, terwijl ook KTO’s meer en meer online plaatsvinden. Opvallend, tot voor twee jaar gebeurde dit nog maar mondjesmaat. Althans, in onze situatie. Wel zag je bij een KTO steeds vaker een mix van zowel schriftelijk als digitaal. In dat laatste geval werden er in de bibliotheek een aantal pc’s vrijgemaakt voor de klanten.

Voordelen digitale enquête
De voordelen van een digitale enquête zijn denk ik wel bekend. Het is meestal goedkoper (de kosten van materiaal, handling en porti/antwoordnummer blijven achterwege), efficiënter (resultaten zijn direct beschikbaar en hoeven voor de verwerking niet apart te worden ingevoerd), geeft direct inzicht (24 uur per dag inzicht in de tussentijdse resultaten), meestal een hogere respons en gemak voor de klant (de drempel om via één klik een aantal vragen te beantwoorden is meestal lager dan bij enquêtes per post). Ervaringen die wij alleen maar kunnen onderschrijven.

Voorwaarde
De afgelopen maanden hebben er 2 KTO’s onder onze regie plaatsgevonden, die beiden volledig digitaal zijn afgenomen. Er kwam geen envelop of frankeermachine bij kijken. Na vijf werkdagen bedroeg de respons in beide gevallen ruim 500 respondenten, een aantal waar je je absoluut niet voor hoeft te schamen. Die moet je op schrift nog maar zien binnen te halen in zo’n relatief kort tijdsbestek.
De ultieme voorwaarde is natuurlijk wel dat je over een zo actueel en compleet mogelijk (representatief) adressenbestand dient te beschikken. Maar een dergelijk bestand is de inspanningen meer dan waard. Volgens velen zelfs onmisbaar voor een moderne bedrijfsvoering. Ook in onze branche!

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Digitale enquête

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA