BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

8 februari 2010 @ 09:45 door | 8 reacties

‘Stoffig imago’

Bibliotheken en boeken hebben een stoffig imago. We lijken er maar niet van af te komen. Mijn collega Kees noemde het al enige dagen geleden.  Ook alles wat met geschiedenis heeft te maken, heeft vaak een duf- en saaiheidgehalte waar je niet jaloers op hoeft te zijn. Beide elementen zijn samen gevoegd in het ‘Verhaal van een boek’. Een roman over de reis van een Joods manuscript wat is  opgedragen aan de bibliothecarissen. En omdat ik niet iedere dag een boek in handen krijg dat ook aan mij opgedragen is, moest ik het natuurlijk lezen.

Hagada
Het verhaal wordt verteld door Hanna, haggadah_14th_cent2een boekrestauratrice. Zij krijgt de opdracht een 15de-eeuwse hagada te restaureren in het voorjaar van ’96 in het kapot geschoten Sarajevo. Hagada betekent letterlijk ‘het verhaal’. En in het bijzonder het verhaal van de uittocht van de Joden uit Egypte. Vaak zijn deze boeken prachtig geïllustreerd.

Reconstructie
Aan de hand van wat zij aantreft in het boek, een vlindervleugel, een witte haar van een penseel, zeewater- en wijnvlekken,  reconstrueert zij het verhaal en de route die dit boek ooit aflegde. De hoofdstukken over het boek worden afgewisseld met fragmenten uit haar eigen leven en een zoektocht naar haar familie.

Fascinatie
Het fascinerende van dit verhaal voor mij is de oudheid die ervan af druipt, als u snapt wat ik bedoel. Oude boeken hebben iets geheimzinnigs. Ik heb zelf een aantal jaar bij een boekrestaurateur gewerkt. Ik houd van de geur van perkament, de lijm (nee, ik ben geen snuiver), het papier, zelfs de stofwolken, de houten kaften, de leren banden, de historie van een boek, soms duidelijk ‘leesbaar’ soms diep weg gestopt. De hele sfeer van de werkplaats,  het materiaal, de prachtige manuscripten die al door vele handen moeten zijn gegaan. En het ‘Verhaal van een boek’ gaat hierover. Beschreven door een vrouw van nu, met de nodige humor en vermengd met de Joodse geschiedenis.

Wat mij betreft absoluut een aanrader al besef ik me dat we van dat stoffige imago op deze manier niet afkomen.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

8 thoughts on “‘Stoffig imago’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA