BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 maart 2010 @ 07:48 door | 5 reacties

Niet klagen maar dragen?

fokke_sukke_mogen_niet_klagenVindt u ook dat er veel geklaagd wordt? Ik hoor het overal om mij heen. En sinds ik er alert op bent, hoor ik het nog veel vaker. Het gaat over van alles en over niets; het weer, het werk of het gebrek aan werk, Balkenende, de baas, mannen, de buren, de NS, Marokkanen, het laatste vel toiletpapier, je ex,  alles wat te duur is, je haar, ouder worden, geld en vooral het gebrek eraan.
Ik ben een allergie aan ‘t ontwikkelen voor klagen. Of klaag ik nu ook?

Niet leuk
Klagen is niet leuk, bijzonder improductief, het slaat mensen lam en geeft het idee dat er toch niets aan te doen is. Maar waarom doen we het dan? Waarom de energie die we steken in het klagen niet besteden aan het zoeken naar een oplossing? Waarschijnlijk gaat het de klager niet om een oplossing maar om het klagen zelf. Het geeft een fijn gevoel als je iemand vindt die het hartgrondig met je eens is en het ook ‘heel erg’ voor je vindt.

Klagen of niet klagen
Een bijzonder positief boekje over ophouden met klagen is ‘Een betere wereld‘ van Will Bowen, te leen in de bibliotheek. Maar ik dwaal behoorlijk af. Ik wil u eigenlijk een gedicht laten horen van een ‘klager’, tenminste, dat dacht ik. Bij het horen van de titel ‘liever-liever’ schoot me als eerste te binnen ‘bah, weer een klager die liever wat anders wil dan blij is met wat hij heeft’.
Maar er zijn natuurlijk ook altijd situaties waarin de klager een goede reden heeft om te klagen. Ook de schrijver van dit gedicht, Jan Hanlo, klaagt met reden en niet om het klagen. Of is het dan geen  klagen? Hoe dan ook, al lezend groeide mijn begrip voor de situatie van de schrijver, ik kon me zijn verdriet voorstellen. En als je het zo bekijkt, is het een prachtig gedicht.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

5 thoughts on “Niet klagen maar dragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA