BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 maart 2010 @ 07:52 door | 9 reacties

Lezen? Hééérlijk!

foto1Ik kan me nog goed herinneren hoe het voelde toen ik nog niet kon lezen. Als ik mijn ouders zag lezen, deden ze iets magisch: onleesbare tekens werden een verhaal. Wie kon lezen, kon toveren. Dat wou ik ook kunnen!

Eindelijk lezen
Wat was ik gelukkig toen ik in de eerste klas (de vijftiger jaren) van de Oranjeschool eindelijk mocht leren lezen. Ik ben van ná het leesplankje, maar kan me de teksten op de grote leeskaarten aan de muur in de klas nog goed herinneren:
Kees gaat naar school
Piet gaat ook mee
Moeder is in huis
Puk is bij haar.

Leeshonger
Al snel werd ik een gretige lezer en waren de boeken niet aan te slepen. Gelukkig mocht ik al snel lid worden van de jeugdleeszaal in de Badhuisstraat.
Als ik jarig was, stond ‘een boek’ (alwéér een boek?) prominent op mijn verlanglijstje. Al mijn gekregen boeken zette ik in mijn Tomado boekenrek, dat je gelukkig steeds kon uitbreiden. Wie kent ze nog, die kleurige metalen wandrekjes? Erg fifties, ze zullen nu wel weer in zijn.

Wanneer ik zat te lezen, verdween ik helemaal in het verhaal en vergat ik alles om me heen. Je kon me zo uittekenen, opgekruld in een stoel, helemaal verdiept in een boek.
Soms stuurde mijn moeder me naar buiten om te gaan spelen. Jammer genoeg scheen daarbij niet de bedoeling te zijn dat je je boek meenam.

Slimmer door lezen
Mijn liefde voor lezen heb ik gelukkig kunnen overbrengen op mijn kinderen: mijn beide zoons lezen graag en veel. Ik kan me overigens niet herinneren dat ik daarvoor veel moeite heb moeten doen, behalve het heen-en-weer zeulen van ladingen boeken. Fijn, een moeder die in de bieb werkt!

Kinderen die graag lezen, beschikken over een grotere woordenschat en leren daardoor gemakkelijker teksten, zoals u in Lezen? Bah! van blogcollega Kees kunt lezen. Daar kan ik van meepraten: beide kinderen zijn al jaren ‘weledelgeleerde heren’.
Ik ben dan ook blij en trots dat de bibliotheek hierin zo’n grote rol speelt.

Lezen, ik vind het héérlijk, ik kan me een leven zonder boeken niet voorstellen.
Gelukkig hoeft dat ook niet!!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

9 thoughts on “Lezen? Hééérlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA