BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

10 mei 2010 @ 08:16 door | 2 reacties

Actie rond eBooks

Dat het elektronische boek aan een opmars bezig is, werd al op verschillende manieren voor het voetlicht gebracht. Zo berichtte ik eerder over een kennismaking en over de auteursrechtelijke aspecten van digitale boeken.

e-bookRecentelijk kwam onze koepelorganisatie met de conclusies van een TNO-onderzoek naar buiten. Conclusies die in hoge mate bepalend kunnen zijn voor het beleid van bibliotheken rond eBooks. De onderzoekers stellen dat nú het moment is om te starten met het ontwikkelen van een e-books-aanbod van openbare bibliotheken. Voor de ontwikkeling van een goed aanbod zal waarschijnlijk twee tot drie jaar nodig zijn.

Advies
Geadviseerd wordt dat bibliotheken zich niet moeten richten op de huidige niche-gebruikersgroepen, maar juist op een brede gebruikersgroep.

Bibliotheken zullen zich allereerst gaan richten op de content, en niet primair op de eReaders. Het uitlenen van eReaders wordt door de onderzoekers afgeraden. Bij het samenstellen van een aanbod aan boeken wordt niet direct aan bestsellers en ook niet aan boeken voor specialisten gedacht. Juist het assortiment tussen de zeer veel gevraagde en zeer weinig gevraagde titels in, mag straks als eerste in bibliotheken verwacht worden.

De in rekening te brengen prijs voor het downloaden van eBooks bepaalt natuurlijk in hoge mate het succes van deze dienst. Geadviseerd wordt door de onderzoekers te starten met een aanbod gebaseerd op een abonnement met een maximum aantal downloads, waarboven een prijs per stuk moet worden betaald.

Vraag
Voor een succesvolle introductie van een online eBooks-aanbod is het nodig dat bibliotheken hun beleid, functies en hulpmiddelen landelijk bundelen. Wij willen maar wat graag u de gelegenheid bieden mee te denken bij de invulling van dit beleid. Dus, hoe vindt U dat de dienstverlening rond eBooks eruit moet komen te zien?

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , ,

Reageren

2 thoughts on “Actie rond eBooks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA