BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 juli 2010 @ 08:20 door | 3 reacties

Nieuwe website voor Wiki Loves Bieb

glacisWaarnaar verwijst ‘glacis’ in Glacisstraat, en waarom liggen er stroken met kinderkopjes in het deel tussen de Badhuisstraat (kon je daar vroeger jezelf wassen voordat iedereen douches had?) en de Scheldestraat (nou, die is voor Vlissingers wel duidelijk…). En de wijken? In Paauwenburg is geen pauw te bekennen! Bossenburg? Die twee struiken zeker?!

Wie was Van der Swalme, of beter: naar welke Van der Swalme is die straat in de Rode Buurt (eh…: naar de rode daken of politieke kleur?) genoemd?

Namen
Weet u welke levenswandel achter de vernoemde kunstenaar of politicus van uw straat schuilt? En waarom het centrum voor kunsteducatie vernoemd is naar een kunstenaar die het scheldeluminisme van de Vlissingse Kunstkring ‘Het Zuiden’ helemaal niets vond? En wist u dat van de oprichter daarvan, Gerard Jacobs, die samen met burgemeester Van Woelderen (ja: G R O T E laan!) de kunsteducatie in begin 20e eeuw heeft opgezet en tot na WO II actief geleid, nog geen stoeptegel vernoemd is! (nee: de St. Jacobsstraat echt naar de kerk…).

Spreekbeurt
Deze en nog veel meer vragen over namen van gebouwen, straten, wijken, kernen, het water voor de kust en waarom ‘Boulevard’ (oké, die geef ik weg: een Franse verbastering van het Nederlands woord ‘bolwerk’), zeilen regelmatig voorbij of worden op school gesteld aan de leerkracht. Het zijn niet alleen leuke weetjes voor op verjaardagen, onder de thee na de voetbal, of tijdens de derde helft van de muziekvereniging. Maar ook voor een werkstuk, scriptie of spreekbeurt.
Tenminste, als u dat heel toevallig ergens hebt gelezen.

Wikipedia
Je kunt natuurlijk ook in Wikipedia zoeken. Het intypen van straatnamen met staatslieden en kunstenaars gaat prima. Glacis staat er ook in! Hè, in Vlissingen is daar helemaal geen glooiend terrein met gracht! De helling van de scheepswerf? De Dokhaven? En dan die kinderkopjes dan?

Wiki Loves Bieb
Er ontbreken nog veel Vlissingse onderwerpen. Het zou erg fijn zijn om er te kunnen lezen waar nu de Duinpoort- en de Westpoortflat naar zijn vernoemd. Met afbeeldingen van toen en nu.
Leuk idee? Heeft u even? Want weet u hier of daar meer van? Of van andere Vlissingse onderwerpen die er nog niet of onvolledig in Wikipedia te vinden zijn, bijvoorbeeld loodswisselling, Scheldekwartier, scheepsbouwhistorie? Of wel gevonden, maar het onderwerp heeft nog geen afbeelding of filmpje? Of de verkeerde en heeft u die wel of kunt u die maken?

En zou u dat met de hele wereld willen delen, maar u weet niet hoe? Bibliotheek Vlissingen gaat dit samen met u en Wikimedia oplossen! Hoe? Kijk op www.WikiLovesBieb.nl en blijf de dag- en weekbladen volgen.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

3 thoughts on “Nieuwe website voor Wiki Loves Bieb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA