BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

2 juli 2010 @ 08:13 door | 11 reacties

Nieuwetijdskinderen

meisjeOnlangs beluisterde ik een lezing van Hans Stolp over nieuwetijdskinderen. Dit boeide mij zeer vanwege de hooggevoeligheid van mijn oudste dochter. Al eerder bezocht ik een lezing over hoog sensitieve personen en raadpleegde diverse websites en boeken over deze eigenschap. Het bracht me een stap verder, maar de verdieping in de diverse aspecten van zogenaamde nieuwetijdskinderen (nt-kinderen) zorgde voor een veel bruikbaarder inzicht.

Inleven
Een belangrijke eigenschap van nieuwetijdskinderen is empathie; ze kunnen zich heel erg inleven in andere personen en hun gevoelens en emoties zelfs overnemen. Als een kind in de klas buikpijn heeft zal een nt-kind dat zich openstelt ook al snel last krijgen. Ook het zien van aura’s en het intuïtief benoemen van de gevoelens die bij de overheersende kleur horen komt regelmatig voor:  ‘‘Die mevrouw was vast boos, want ik zag allemaal rood om haar heen’.

Te wijs
Nt-kinderen lijken op jonge leeftijd al veel wijzer en ouder dan ze zijn (zeker als je ze met jezelf vergelijkt op die leeftijd) en zelfs de allerkleinsten kunnen menigeen verrassen met uitspraken als: ‘Ik kom hier om de wereld beter te maken’. Het is voorts gezegd dat ze de kindertijd helemaal niet zo leuk vinden, ze zijn liever gelijkwaardig aan volwassenen en zoeken het liefst alles zelf uit.
Tot slot dromen nt-kinderen veel en heel intensief. Het is niet ongebruikelijk dat ze tijdens het dromen contact hebben met de andere kant en boodschappen ontvangen of doorgeven; of een overleden persoon in de kamer zien en die, na verdere beschrijving, bijvoorbeeld de nooit gekende opa blijkt te zijn.

Gevaren
Nieuwetijdskinderen voelen zich veelal anders dan anderen en worden om die reden vaak gepest (op school). Ze trekken zich dan terug, waardoor ze nog meer gepest worden. Een andere reactie is dat ze juist heel druk worden door alle indrukken, gevoelens en emoties die ze te verwerken krijgen. Overbelasting is dan ook een relatief veel voorkomend gevolg. Voorts treedt verwarring op wanneer het kind niet meer goed onderscheid kan maken tussen de gevoelens van zichzelf en die van anderen.
De verwarring doet zich tevens voor wanneer het niet bevestigd wordt in z’n gevoel. Een kind dat in de klas tegen de meester zegt: ‘u mag best huilen als u verdriet hebt’ wordt op het verkeerde been gezet als de meester (betrapt) zegt dat dit helemaal niet het geval is. ‘Heb ik het dan zo verkeerd gevoeld?…….’.

Geschenk
De omgang met nt-kinderen vereist eerlijkheid, wijsheid, begrip en bevestiging, maar op de eerste plaats natuurlijk besef en inzicht. Dan wordt ook gesnapt dat het bijzondere kinderen zijn en dat het best geloofwaardig is dat zij een nieuwe tijd aankondigen waarin liefde en respect voor mensen, dieren en aarde centraal staan.

Auteur

Rubrieken Educatie

Trefwoorden

Reageren

11 thoughts on “Nieuwetijdskinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA