BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 augustus 2010 @ 08:12 door | 6 reacties

Wat is een roman?

romanBovenstaande vraag zorgde afgelopen week  in onze kantoortuin voor een discussie. Voor ons, als bibliotheekmedewerkers, is een roman een verzamelnaam voor elk boek dat geen non-fictie (informatief boek) is.
Voor de gemiddelde lezer ligt dit blijkbaar anders. Vraag een willekeurige mannelijke bibliotheekbezoeker of hij romans leest en het antwoord is (soms beledigd): “Romans? Nee, ik lees alleen detectives.”

Niks romantisch
Zoals een drama geen dramatische gebeurtenis is, maar ‘een door monoloog, dialoog, mimiek en gebaren weergegeven handeling’ (met dank aan mijn leraar Nederlands op de MMS, die dit er wekelijks bij ons inramde), hoeft een roman niet persé een romantisch boek te zijn.

Toch leeft dit idee hardnekkig bij het gros van de lezers en zorgt dit in de bieb weleens voor misverstanden. Je gaat soms ten onrechte uit van je eigen vakkennis of -terminologie en niet van die van de doorsnee bibliotheekbezoeker. Geval van beroepsdeformatie?

Soorten romans
Even voor de goede orde: volgens Van Dale is een roman ‘een in prozastijl geschreven verhaal van betrekkelijk grote omvang, waarin lotgevallen en meestal ook karakter, respectievelijk karakterontwikkeling van een of meer personen beschreven wordt’.
Er zijn veel soorten romans: familieromans, historische romans, detectives, oorlogsromans, science fiction enzovoort.  Niks romantisch aan dus.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

6 thoughts on “Wat is een roman?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA