BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 november 2010 @ 08:30 door | 2 reacties

Nieuwsstop voor publieke omroep?

internet-newsVVD vicefractievoorzitter Anouchka van Miltenburg vindt dat de publieke omroep moet stoppen met activiteiten op het internet. Hun ‘nieuwssites’ concurreren met de internetsites van kranten en dat mag niet van haar, zo meldde de PZC gisteren.
Mevrouw Van Miltenburg grijpt de aangekondigde bezuiniging van 200 miljoen op de publieke omroep aan om de digitale nieuwsactiviteiten van die zenders te beteugelen. De internetsites hebben volgens haar een vervuilend effect. “Kranten moeten proberen op internet geld te verdienen, terwijl de omroepen dat soort beperkingen niet hebben. Het is oneigenlijke concurrentie” aldus de VVD.

Koerswijziging
Dit standpunt houdt een behoorlijke koerswijziging in. Het vorige kabinet streefde immers nog naar innige samenwerking tussen publieke omroep en kranten. Minister Plasterk stelde daarvoor 60 miljoen subsidie beschikbaar, zodat vormen van samenwerking uitgeprobeerd konden worden. Zo startte de Zeeuwse Bibliotheek een succesvol verlopen proef tot samenwerking met de PZC en Omroep Zeeland. Ook tussen NOS en Stichting Bibliotheek.nl werden enkele vormen van samenwerking uitgeprobeerd.

Wettelijke verankering
Mevrouw Van Miltenburg waarschuwt de omroep nu alvast te beginnen met de afbouw van de sites, want de VVD zal met een gewijzigde Mediawet komen, waarin deze internetactiviteiten verboden worden. Van een democratisch proces om tot een wijziging van de Mediawet te komen, lijkt dus weinig sprake te zijn.

Misverstand
Snapt de VVD eigenlijk waarom omroepen en kranten internetactiviteiten uitbouwen? De omroepen doen dat niet om kranten te dwarsbomen, maar alleen om burgers beter te kunnen bereiken. Mevrouw Van Miltenburg zou zich moeten verdiepen in het veranderende consumentengedrag: Nederland zit niet meer massaal om acht uur voor de buis om het nieuws te zien. Moderne ‘multi-taskers’ kijken nieuws wanneer het hun uitkomt en langs de kanalen, die hun het liefst zijn. Door omroepen van het internet te weren, worden drie stappen in de ontwikkeling van deze organisaties teruggezet. Alleen optimale aanwezigheid op het internet biedt omroepen kansen om hun publieksbereik aanmerkelijk te vergroten en ook jongere doelgroepen goed te bereiken. Dit laatste is al vele jaren een terugkerende eis van de politiek.

Concurrentie
Ook in het Kabinet Balkenende zag men dat de kwakkelende internetsites van kranten maar moeizaam van de grond komen. Deze sites kosten kranten geld, in plaats van een inkomstenpost te zijn. Oud-staatssecretaris Plasterk was er echter van overtuigd dat de content van omroepen (bewegende beelden) uitgewisseld met de journalistieke producten van kranten samen moest leiden tot een aantrekkelijker product, waaraan kranten wél kunnen verdienen. Plasterk streefde na dat de reeds met publieke middelen bekostigde producten van de publieke omroep beschikbaar zouden komen voor krantensites, zodat dit aantrekkelijke nieuwsbronnen worden.

Met de plannen van de VVD – waarvan onduidelijk is welk draagvlak die hebben in de Tweede Kamer- worden omroep en krant weer in hun hok gezet. Moeten kranten zich nu zelf gaan specialiseren in bewegend beeld en daarmee de activiteiten van de omroep nog eens dunnetjes overdoen?

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Nieuwsstop voor publieke omroep?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA