BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 februari 2011 @ 11:13 door | 2 reacties

Adoptie e-reading

e-readersAl een tijdje zijn er e-readers van verschillende merken in de handel. Ze onderscheiden zich door vorm, kleur, mogelijkheden en functionaliteiten. En het aantal e-books groeit langzaam, maar gestaag. Sinds kort zijn beide producten niet alleen te koop, maar ook te leen bij een paar voortvarende bibliotheken via het zogenaamde E-Portal.

Langzame adoptie
Naar mijn gevoel is nog geen sprake van een rappe opmars van e-reading. In mijn familie-, vrienden- en kenniskring heeft niemand een e-reader. Ook op de werkvloer ken ik geen bezitters. Kortom, ik zie er weinig (van). Wel mogen we in de bibliotheek een bedrijfsmatig aangeschaft exemplaar ter kennismaking uitproberen, dus de feitelijke beleving is in zicht. De vraag is hoe deze aanraking zal zijn: positief of negatief?

Een gevoelskwestie?
Een e-reader aanschaffen kost geld, evenals e-books. Maar de bedragen zijn niet dermate fors, dat dit de grote massa tegenhoudt. Ook is nog maar een deel van de uitgebrachte boeken als e-book verkrijgbaar. Maar er is inmiddels voor elk wat wils. Dus waarom is er dan nog geen hype?
In de februari-editie van Bibliotheekblad wordt verslag gedaan van een onderzoek door Universiteit van Tilburg naar de houding van mensen ten aanzien van e-reading. Hieruit blijkt dat vaste gewoontes, beperkt gebruik van digitale informatie en angst voor techniek een voorname rol spelen bij de acceptatie en het gebruik van e-readers. De vaste gewoontes hebben een emotionele insteek: het gevoel bij het zien, vasthouden, bladeren en uit de kast pakken van een traditioneel boek.

Nepper
Ziet de een de vele mogelijkheden van de e-reader en e-books, de ander zal het afdoen als een onwenselijk surrogaat. Tijd en ervaring zullen waarschijnlijk een grote rol gaan spelen. Ervaren doet vaak accepteren. Hierbij maak ik een vergelijk met de kunstkerstboom. Jaren geleden deed deze zijn entree. En hoewel veel mensen in het begin afkeurend waren, staat inmiddels bij 50% van de bomenzetters rond kerst een kunstofversie in de woonkamer. Bij mij komt deze er (nog) niet in, liever een echte. Dus wat e-reading betreft ben ik benieuwd wat er bij mij uiteindelijk wint: gevoel of gemak.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , , ,

Reageren

2 thoughts on “Adoptie e-reading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA