BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 maart 2011 @ 08:00 door | 8 reacties

Met de tijd meegaan…

afbeelding-blogbericht-met-de-tijd-meeNiet alleen uit hoofde van mijn functie, maar zeker ook vanuit ‘liefde’ voor het bibliotheekwerk, lees ik veel over het openbaar bibliotheekwerk. Ook om mij ervan te verzekeren dat wij op de goede weg bezig zijn.

Innovatie
Ik lees bijvoorbeeld over innovatie in combinatie met bezuiniging én het spanningsveld hiertussen. Het dwingt ons een stap harder in de toekomst te nemen en sterker in te zetten op digitalisering van de dienstverlening. En minder de focus te leggen op de fysieke dienstverlening.

Ontwikkelingen
Dat geldt niet alleen voor de Vlissingse bibliotheek. Er zijn er in Nederland andere voorbeelden van bezuinigingen en van sluiting van bibliotheekvestigingen en/of decentralisatie. Niet alleen lees ik de ontwikkelingen hiervan, maar zeker ook de reacties daarop van klanten en de (in mijn beleving met een wat te negatieve toonzetting) publicaties in de media.

Geen bibliotheek meer in Vlissingen?
In de media werd nogal breed uitgemeten gesuggereerd, dat de bibliotheek verdwijnt uit de Vlissingse samenleving. Dat snap ik niet zo goed. Blijkt maar weer dat begrijpend schrijven én begrijpend lezen hand in hand gaan en luisteren een kunst op zich is. Niet één keer is door de Vlissingse wethouder en de bibliotheekdirectie de wens geuit dat, om een bezuinigingsopdracht van vijf ton te verwerken, de bibliotheek dan maar simpelweg moet verdwijnen. Dat gaat ook niet gebeuren, koste wat het kost. Integendeel.

Lastige bibliotheekboeken
Aan de andere kant snap ik de verontwaardigde reacties wel. Zelf ben ik immers ook niet helemaal van de generatie die handelt, wandelt en consumeert via digitale wegen. Desondanks beken ik dat ik er wel zo een ben, die veelvuldig gebruik maakt van de bibliotheek. Ook vanwege de praktische reden dat ik er werk. En dan nóg lever ik steevast boeken te laat in. En als ik geen personeel was geweest, had ik steeds weer een dikke vette boete aan mijn broek hangen.
Dan had ik misschien wel net zo geredeneerd als meer mensen doen dan de bibliotheek lief is: ‘Die bibliotheekboeken, dat is zó lastig. Heb geen tijd om geleende boeken op tijd in te leveren, word er dan ouderwets aan herinnerd dat ik ze moet inleveren. Vergeet dat vervolgens weer, krijg een rekening thuis en moet dan die tweedehands boeken betalen. Dan kan ik die boeken beter direct zelf aanschaffen, via Bol.com. Die boeken zijn dan wel mooi nieuw.’

Pareltjes
Dat laatste, nieuw aanschaffen van boeken, dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat zou het zelfs voor mij als veellezer niet zijn. En als dit wel zo zou zijn, dan zou mijn huis al snel te klein zijn. Bovendien zou ik het missen: die parels van boeken, die ik door gespecialiseerde romanadviseurs getipt krijg. Als ik dan iets jonger was geweest, dan is de kans groot dat het mij om het even is of ik die parels van boeken online inzie, geadviseerd krijg, reserveer en ophaal in een sfeervolle wijkbibliotheek.

Verder denken dan boeken met muren
Wat ik er mee wil zeggen, is dat we verder moeten denken dan die boeken met muren eromheen. Zeker ben ik het eens met een publieke opinie dat ‘t Spui zo’n mooi gebouw is en moet blijven. Ik hoop dan ook dat voor ’t Spui in de toekomst een waardevolle bestemming  wordt gevonden. En ik met nostalgie kan terugkijken dat daar, in dat mooie, grote, dure gebouw, dat heerlijke bibliotheekwerk plaatsvond.
Want gelooft u me, dat ‘dure’ merken wij in de dagelijkse praktijk. Ten opzichte van het volume van het gebouw, afgezet tegen het werkelijke volume waarin klanten zich bewegen, kan ik gerust stellen dat het gebouw gewoonweg te groot is.

Buurtbieb
Mede daarom is het idee van een wijkbibliotheek ontwikkeld. Een bibliotheek met een volwaardige collectie, die voldoet aan dezelfde behoefte van onze huidige klanten. Het is nu eenmaal een natuurwet: oud maakt plaats voor nieuw. Een wijkbibliotheek slaat mijns inziens een prima brug tussen verleden en heden, en zo gaat Bibliotheek Vlissingen verder met haar tijd mee.

Auteur

Rubrieken Algemeen, Dienstverlening

Trefwoorden , ,

Reageren

8 thoughts on “Met de tijd meegaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA