BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

27 april 2011 @ 08:35 door | 2 reacties

Scheldekwartier uitgebreid?

bellamypark

Een leuke bijkomstigheid van mijn functioneren in Bibliotheek Vlissingen is, dat ik met mijn achtergrond (verzamelen, bewaren en beschrijven van de historie van Vlissingen) betrokken ben bij de productie van Themadossiers. Althans, voor zover ze met de geschiedenis van Vlissingen te maken hadden. In de afgelopen weken werkte ik daarom mee aan de totstandkoming van het dossier over het Bellamypark.

Gemeentebrede samenwerking
Voor het tot stand komen van dit recente themadossier werd gemeentebreed samengewerkt. Informatie uit het Gemeentearchief Vlissingen werd door de collega’s aldaar opgerakeld, maar ook op het stadhuis vond uitwisseling plaats met de afdeling communicatie, die via informatiepunten en de Faam-Vlissinger details over de herinrichting en de geschiedenis van het plein vertelt.

Grensverruiming?
Toch moet ik af en toe ook achter mijn oren krabbelen. Bijvoorbeeld over de bevindingen van de archeologische vondsten in het Scheldekwartier. Op 14 april jl werd in het muZEEum de monografie Vier eeuwen wonen en sterven aan de Dokkershaven in Vlissingen aangeboden aan wethouder Polderman. Daarbij zijn ook voorwerpen uit het gebied tentoongesteld. Opvallend is dat zonder verdere uitleg de grenzen van het gebied zijn verruimd tot en met de Nieuwendijk: de vondsten uit de beerput van Cornelis Lampsins worden getoond en als voorbeeld opgevoerd van de tegenstelling tussen arme en rijke bewoners in het Scheldekwartier.
Prima! In het gebied woonden vele mensen, werden er begraven en lieten hun sporen na. Afval en skeletten van Vlissingers uit alle lagen van de bevolking werden blootgelegd. En Cornelis Lampsins was puissant rijk, had mooie spullen en ook zijn afval (o.a. gebroken servies) werd opgegraven. Alleen stond zijn paleis niet in het (huidige) Scheldekwartier, maar toch echt aan de Nieuwendijk.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Scheldekwartier uitgebreid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA