BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

5 mei 2011 @ 08:37 door | 10 reacties

Onderzoek naar nieuwe digitale bibliotheek

onderzoekIn samenwerking met de Universiteit van Tilburg voert Bibliotheek Vlissingen een onderzoek uit. Doel is de wensen en behoeften van leden en niet-leden te inventariseren ten aanzien van de digitalisering van de bibliotheek.

Kenmerken
In het onderzoek wordt aan klanten gevraagd waarvoor zij naar de bibliotheek komen. Dit kan variëren van het lenen van een roman tot het begeleiden van de eigen kinderen bij bibliotheekbezoek. Voorts wordt veel aandacht besteed aan de mogelijke kenmerken waaraan onze toekomstige dienstverlening moet voldoen.

Kenmerken die men kan beoordelen zijn:

• Bezorgen: Wanneer u een STER-abonnement heeft/neemt kunt u ervoor kiezen bibliotheekmaterialen (boeken, dvd’s etc.) gratis thuis te laten bezorgen. Bij de andere abonnementsvormen is thuisbezorgen niet mogelijk.
• Themadossiers: door de bibliotheek gratis samengestelde online documenten (uitgebreider dan Wikipedia). Hiermee kunt u snel, eenvoudig en op een leuke manier veel te weten komen over een bepaald onderwerp. Met links naar boeken, films, websites, evenementen etc. U kunt zelf een onderwerp opgeven, als hiervoor nog geen themadossier bestaat.
• E-books: De mogelijkheid om via de bibliotheek e-books te lenen. E-books zijn digitale boeken die ondermeer met een e-reader of moderne mobiele telefoon gelezen kunnen worden.
• Persoonlijk interesseprofiel: geef uw interesses en voorkeuren op en u krijgt van de bibliotheek handige selecties van boeken en andere materialen, tips en andere interessante persoonlijke informatie. U krijgt een persoonlijke pagina op de website die u helemaal zelf kunt samenstellen en waar u ook uw leenhistorie kunt zien.
• Collectie: via de online catalogus ziet u en kunt u lenen uit de totale Zeeuwse collectie. Deze collectie is ruim 10 keer groter dan die van Bibliotheek Vlissingen. Ook kunt u gemakkelijk boeken e.d. van bibliotheken buiten Zeeland aanvragen.
• Inkijkexemplaren: via de online catalogus kunt u een deel van een boek of ander materiaal inzien voordat u dit bestelt of reserveert. U ziet of de schrijfstijl aansluit bij uw voorkeur of dat het boek e.d. de informatie biedt die u zoekt.

Ontwikkeling
Sommige diensten moeten nog worden ontwikkeld. Bijvoorbeeld die van e-books. Alhoewel Bibliotheek Vlissingen deze graag wil uitlenen, wordt zij tegengewerkt door de onwelwillendheid van uitgeverijen. Maar wie weet, met genoeg stemmen kan landelijk een en ander met spoed in gang worden gezet.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden

Reageren

10 thoughts on “Onderzoek naar nieuwe digitale bibliotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA