BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 mei 2011 @ 08:20 door | 5 reacties

Thuisbibliotheek avant la lettre

bibliotheek

Als ik in een buitenland ben, moet ik daar altijd een bibliotheek bezoeken.
Zo was ik in 1994 in de prachtige barokke bibliotheek van het Strahov klooster in Praag. We mochten er niet naar binnen, maar konden van achter een koord in de deuropening de bibliotheek inkijken. Wat had ik er graag eens langs de kasten gelopen!

Driedimensionaal
Gelukkig is dat sinds kort wel virtueel mogelijk: Jeff Martin van panorama-website 360cities maakte een prachtige en uiterst gedetailleerde driedimensionale foto van de binnenkant van de bibliotheek.
Zo kun je de verwonderde blik van de bezoekers bij de deur tot op een neuslengte bekijken, maar ook de planken afstruinen voor die speciale editie van ‘Histoire Philosophique Tom IV’.

Collage
Eén foto van 40.000.000.000 pixels of een collage van 3.000 individuele foto’s die aan elkaar zijn geplakt. Dat is allicht iets scherper dan mijn huis-tuin-en-keuken camera.   Kijk hier maar eens hoe scherp ’s werelds grootste indoor foto is!
Wie de foto uitprint heeft daarvoor 23 meter papier nodig. Vijf dagen en een robot-gestuurde camera had Jeff Martin nodig om deze foto’s te maken.

Een lust voor het oog en ook een genot voor boekenliefhebbers, want zij krijgen een kijkje in een zaal die doorgaans voor het publiek gesloten is. Met behulp van de computermuis kun je inzoomen op individuele titels en de 42.000 boeken van dichtbij bekijken!  En je hoeft er de deur niet voor uit.
Kijk, dàt noem ik nog eens een thuisbieb!

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden ,

Reageren

5 thoughts on “Thuisbibliotheek avant la lettre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA