BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 september 2011 @ 08:45 door | 4 reacties

Boekenlijst à la minute

boekenlijst

De tijd dat leerlingen voor hun boekverslag in de bibliotheek een uittrekselboek kwamen lenen of daar een  fotokopie uit maakten, ligt alweer een hele tijd achter ons. Uittreksels haal je toch gewoon van het internet?

Anno toen
In mijn middelbare schooltijd (ik ben van nèt voor de Mammoetwet) moesten we voor onze boekenlijst honderd boeken lezen: veertig Nederlandse, twintig Engelse, twintig Duitse en twintig Franse literaire werken. In die brave sixties heb ik zelfs een deel van mijn boekverslagen nog zelf geschreven. Ik denk niet dat je leerlingen nu nog zo gek krijgt.
Literama, Survey, Der rote Faden en Aperçu waren destijds de enige beschikbare uittrekselboeken.  Ze bestaan nog steeds, we hebben ze ook nog steeds in de bibliotheek, maar de meeste zijn in geen jaren uitgeleend.

Anno nu
Veel praktischer is het om in de bibliotheek bij de digitale databestanden de UittrekselBank te raadplegen. Deze database bevat ruim 1500 uitgebreide uittreksels van Nederlandstalige én buitenlandse literatuur.
Wie geen geduld heeft om een heel boek of zelfs maar een heel uittreksel te lezen, kan (Engelstalige) meesterwerken lezen op Book-a-Minute Classics. Hier worden deze boeken in enkele regels teruggebracht tot hun essentie. Met een glimlach.

Superkort
Wat dacht u bijvoorbeeld van de gecondenseerde versie van William Shakespeares ‘Romeo and Juliet’: ‘Oh, Juliet! Oh, Romeo! Oh, Juliet! Oh, Romeo! Oh, Juliet (dies) Oh, Romeo!……Romeo?……Dammit.’
En ‘An old man catches a fish that’s too big for his boat. The fish gets eaten by sharks. Then he goes home and dies’, om Hemingways ‘The Old Man and the Sea’ te duiden?
Niets aan toe te voegen toch?

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

4 thoughts on “Boekenlijst à la minute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA