BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

8 december 2011 @ 13:12 door | 2 reacties

Goed nieuws!

plo

Eindelijk eens nieuws uit de bibliotheekbranche, waarvan je enthousiast kunt worden.

De brancheorganisatie heeft een deal gesloten met de Britse Uitgeverij Bloomsbury. Deze uitgever van o.a. de Harry Potter-boeken, ging onlangs honderden klassieke titels aanbieden als ebook. Zij is ook de ontwikkelaar van een portal om streaming ebooks op te publiceren: Public Library Online (PLO).

Win-win
Dit platform is opgezet met de idealistische gedachte om een win-win situatie te creëren voor uitgevers, bibliotheken, auteurs en lezers.
In dit concept wordt niet meer uitgegaan van het downloaden van ebooks of het uitlenen daarvan. Deze ebooks kunnen online vanaf internet gelezen worden, zonder dat deze bestanden op de eigen computer gedownload hoeven te worden.

In de muziekwereld kennen we al bijna twee jaar Spotify, het kanaal waarmee online muziek te beluisteren is, dus ook zonder deze te downloaden. ‘Altijd alle muziek bij de hand’ is de slogan waarmee gewerkt wordt. Komt hiermee de droom om ‘Altijd alle boeken bij de hand’ te hebben dichterbij’?

Stichting Bibliotheek.nl heeft namens de bibliotheken BNL een overeenkomst gesloten met Bloomsbury. Hierdoor kunnen bibliotheekklanten over een half jaar online toegang krijgen tot een groeiend titelbestand. Eind deze week wordt een demonstratie gegeven op een tweedaags bibliotheekcongres. De komende maanden wordt de portal voor de Nederlandse markt geschikt gemaakt en wordt authenticatie ingebouwd.

Collectie
Wat mogen we als aanbod aan boeken verwachten? In den beginne kan dat nog niet veel zijn, maar de bibliotheken gaan aan de slag om zoveel mogelijk uitgeverijen te interesseren voor samenwerking. Ook kunnen auteurs zich aanmelden om tegen een vaste vergoeding hun boeken online te plaatsen.

Uitgeleend?
Zijn bibliotheken dan uitgeleend? Oftewel: is er dan nog een taak voor bibliotheken weggelegd? Ik denk van wel.
Wanneer bibliotheken zich straks minder druk hoeven te maken over het beschikbaar krijgen van titels, kunnen zij zich helemaal concentreren op haar functie mensen wegwijs te maken in het groeiende aanbod en te stimuleren dat boeken en artikelen ook echt gelezen worden. Tevens kunnen bibliothecarissen dwarsverbanden leggen tussen boeken, kranten, tijdschriften, websites, maar ook muziek-, beeld- en filmbestanden.

Hierdoor zal men steeds meer verrast kunnen worden met ‘vergeten’ publicaties. Bibliotheken zullen door deze ontwikkeling een beduidend hogere meerwaarde kunnen leveren, dan nu het geval is.

Het leven van de ereader, waarop ebooks gedownload kunnen worden, lijkt van hele korte duur te zijn!

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden , ,

Reageren

2 thoughts on “Goed nieuws!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA