BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 april 2012 @ 09:53 door | 8 reacties

In de ban van rabarber

Aangenaam verrast ontdek  ik  langs de kant van de weg  zo’n gezellig kratje met  bundels rabarber.  Ik trap op mijn rem, parkeer schuin en onhandig en spring de auto uit.

Ik kijk hoeveel ik geld ik bij me heb, of ik überhaupt wat bij me heb, en koop helemaal opgetogen drie kilo felroze rabarber. Het geld stop ik in zo’n bakje.  De eerste rabarber van het jaar. De recepten schieten kriskras door m’n hoofd, buitelen over elkaar heen.

Met stip op nummer één staat rabarbertaart met polenta. Zo heerlijk, daar mag je me voor wakker maken. Daarna krijg ik visioenen van een rabarber crumble die we ooit aten op vakantie in York bij de Royal Oak.  Ze serveerden die crumble daar warm met vanillesaus.  Bijzonder smakelijk, ik kan niet anders zeggen.

En dan jam: rabarber met aardbeien is een mooie combi, zuur met zoet. Persoonlijk ga ik voor de combinatie met gember. Lekker stevig die smaken bij elkaar. En die jam smaakt dan weer zalig bij een scone die net uit de oven komt.  Ik zie het helemaal voor me. En dat allemaal op de Noordweg in Middelburg!

Aan de slag
Godzijdank kan ik direct aan de slag. Ik blijk alles in huis te hebben. De Lente Fair op de school van dochterlief is in aantocht en ik mag maar vier taarten van mezelf maken,  want anders… Wat taarten bakken betreft kan ik dus helemaal los gaan. Ik besluit een worteltaart  met een roomkaas topping te maken, sticky brownies , de rabertaart natuurlijk en een quiche met spinazie.

Wat maakt die rabarbertaart nu zo geweldig? Ik vind het frisse zurige van die roze stengel  erg lekker in combinatie met veel kaneel en het korrelige van de polenta. Er zit ook nog yoghurt in en dat maakt het geheel tot een vochtige cake met een aparte bite.

Afgelopen zondag viel ik in een gat, niets te bakken. Het feest was gedaan. Wat nu, ik stond nog helemaal in de bakstand. En er lag nog een kilo rabarber naar me te lonken, ik had zelfs nog precies 360 gram polenta over! Genoeg voor twee taarten … Dus sneed ik zojuist een mooi puntje af, zette er een goede kop thee bij en genoot.

U vindt het recept trouwens op pagina 30 in het boek ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw‘ van Nigella Lawson …

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , ,

Reageren

8 thoughts on “In de ban van rabarber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA